Curtea de Apel Constanța, prin încheierea din 19 noiembrie 2024, formulează o cerere de decizie preliminară privind interpretarea directivei privind timpul de lucru si raportarea principiului supremației dreptului UE la deciziile cu caracter obligatoriu ale instanței supreme
Cauza nu a fost înregistrată la CJUE.
Potrivit informațiilor disponibile pe portal.just.ro textul întrebărilor preliminare este redat în continuare.
”Dispune sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu următoarele întrebări preliminare:
§1. Articolul 7 din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru trebuie interpretat în sensul că se opune unei reglementări naţionale, astfel cum a fost interpretată de instața supremă a unui stat membru, printr-o decizie cu caracter obligatoriu pentru instanţele naţionale, care exclude din calculul indemnizaţiei datorate de angajator în perioada concediului de odihnă anual un venit de natură salarială, plătit cu caracter permanent, lunar, odată cu salariul, şi care, deşi este denumit „indemnizație de hrană” poate fi folosit de angajat în orice mod iar acordarea sa nu este condiţionată de justificarea cheltuirii acelor sume de bani pentru procurarea de hrană sau de justificarea destinaţiei date de angajat sumelor primite?
§2. În cazul unui răspuns afirmativ la prima întrebare, principiul supremaţiei dreptului Uniunii trebuie interpretat în sensul că se opune unei reglementări sau unei practici naţionale potrivit căreia instanţele naţionale de drept comun sunt obligate să respecte deciziile instanţei supreme care pronunţă o deciziei de interpretare a legii în scopul unificării practicii judiciare, aplicând dreptul Uniunii Europene, atunci când această interpretare contravine jurisprudenţei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, în condiţiile în care judecătorii răspund disciplinar, potrivit reglementării naţionale, în cazul în care nu respectă această categorie de hotărâri, respectiv dacă se opune angajării răspunderii disciplinare a judecătorilor în acest caz?
În temeiul art.412 al.1 pct.7 Cod.pr.civ. Suspendă judecata cauzei până la soluţionarea trimiterii preliminare. Cu recurs pe toată durata suspendării.”
I.1. Instanta națională – Curtea de Apel Constanța
I.2. Stadiul procesual – apel
I.3. Initiativa trimiterii –
II. Întrebarile preliminare publicate în JO
III. Incidente procedurale și pledoarii la Curtea de Justiție
IV. Prezentarea Concluziilor Avocatului General
V. Pronunțarea Curții de Justiție prin hotărârea preliminară sau ordonanță (motivată)
VI. Hotărârea pronunțată de catre instanța naționala după hotărârea preliminară
VII. Bibliografie
RoEULaw este un proiect realizat de Daniel-Mihail ȘANDRU, Dragoș-Alin CĂLIN și Constantin-Mihai BANU. RoEULaw – „interpretarea şi aplicarea dreptului Uniunii Europene de către instanţele din România” este un proiect științific în cadrul Centrului de Studii de Drept European (CSDE) al Institutului de Cercetari Juridice ”Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Romane în colaborare cu Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania. Proiectul are susținerea JURIDICE.ro