C-678/23, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi, pendinte
site CURIA.EUROPA.EU
Trimitere preliminara formulata de Curtea de Apel Iasi ce vizează interpretarea Directivei 391/89 și stabilirea efectului directiv vertical al Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.
Textul întrebării preliminare, potrivit încheierii din 10 octombrie 2023 este următorul
În temeiul art.267 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene, dispune sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu următoarele întrebări preliminare:
1. „art. 9 și art.11 (6) din Directiva 391/12.06.1989 a Consiliului Uniunii Europene privind punerea în aplicare de măsuri pentru promovarea îmbunătățirii securităţii şi sănătății lucrătorilor la locul de muncă se opun unei legislații și practicii naționale obligatorii potrivit căreia lucrătorii nu au dreptul de a recurge direct la autoritatea care răspunde de protecția securității și sănătății la locul de muncă, în cazul în care consideră că măsurile luate și mijloacele puse la dispoziție de angajator nu corespund scopurilor de asigurare a securității și sănătății la locul de muncă și nici nu pot sesiza instanța de judecata în condițiile în care apreciază că angajatorii nu și-au îndeplinit obligațiile care le revin în ceea ce privește încadrarea locurilor de muncă în condiții deosebite de muncă, nici pentru perioada de timp deja lucrata, nici pentru perioada de timp viitoare a raportului de muncă?
2. art.11 (6) din Directiva 391/12.06.1989 are efect direct vertical, iar în corelatie cu art. 31 par.1 și cu dispoziţiile art. 47 in Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene naște dreptul lucrătorilor la protecție jurisdicțională în cazul neîndeplinirii de către titularii legali a obligaților instituite normativ?”
I.1. Instanta națională – Curtea de Apel Iași
I.2. Stadiul procesual – apel
I.3. Initiativa trimiterii – partile
II. Întrebarile preliminare publicate în JO
III. Incidente procedurale și pledoarii la Curtea de Justiție
IV. Prezentarea Concluziilor Avocatului General
V. Pronunțarea Curții de Justiție prin hotărârea preliminară sau ordonanță (motivată)
VI. Hotărârea pronunțată de catre instanța naționala după hotărârea preliminară
VII. Bibliografie
RoEULaw este un proiect realizat de Daniel-Mihail ȘANDRU, Dragoș-Alin CĂLIN și Constantin-Mihai BANU. RoEULaw – „interpretarea şi aplicarea dreptului Uniunii Europene de către instanţele din România” este un proiect științific în cadrul Centrului de Studii de Drept European (CSDE) al Institutului de Cercetari Juridice ”Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Romane în colaborare cu Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania. Proiectul are susținerea JURIDICE.ro