C-648/18, Hidroelectrica, hotararea din 17 septembrie 2020, ECLI:EU:C:2020:723
Trimitere preliminara formulata de Tribunalul Bucuresti
Se opune art.35 din TFUE unei interpretări a art. 23 alin.1 şi art. 28 lit. c din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 conform căreia producătorii de energie electrică din România sunt obligaţi să tranzacţioneze întreaga cantitate de energie electrică produsă, exclusiv prin intermediul unei pieţe concurenţiale, centralizate din România, în condiţiile în care există posibilitatea exportării energiei, dar nu direct, ci prin intermediul unor firme de trading?
I.1. Instanta națională – Tribunalul Bucuresti
I.2. Stadiul procesual –
I.3. Initiativa trimiterii –
II. Întrebarile preliminare publicate în JO
III. Incidente procedurale și pledoarii la Curtea de Justiție
IV. Prezentarea Concluziilor Avocatului General
V. Pronunțarea Curții de Justiție prin hotărârea preliminară sau ordonanță (motivată)
Articolele 35 și 36 TFUE trebuie să fie interpretate în sensul că o legislație națională care, astfel cum este interpretată de autoritatea însărcinată cu aplicarea sa, impune producătorilor naționali de energie electrică să oferteze întreaga cantitate de energie electrică disponibilă pe platformele administrate de singurul operator al pieței naționale de energie electrică desemnat pentru serviciile de tranzacționare de energie electrică constituie o măsură cu efect echivalent unei restricții cantitative la export, care nu este susceptibilă să fie justificată pe motive de siguranță publică legate de siguranța alimentării cu energie, în măsura în care o astfel de legislație nu este proporțională cu obiectivul urmărit.
VI. Hotărârea pronunțată de catre instanța naționala după hotărârea preliminară
VII. Bibliografie
RoEULaw este un proiect realizat de Daniel-Mihail ȘANDRU, Dragoș-Alin CĂLIN și Constantin-Mihai BANU. RoEULaw – „interpretarea şi aplicarea dreptului Uniunii Europene de către instanţele din România” este un proiect științific în cadrul Centrului de Studii de Drept European (CSDE) al Institutului de Cercetari Juridice ”Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Romane în colaborare cu Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania. Proiectul are susținerea JURIDICE.ro