Stimată Doamnă/Stimate Domn,
Centrul de Studii de Drept European (CSDE) al Institutului de Cercetări Juridice din cadrul Academiei Române organizează la data de 18 iunie 2009, ora 13, la Centrul Infoeuropa, Calea Victoriei, nr. 88 (Cladirea Bibliotecii Centrale Universitare)
Colocviul
«Întrebarea preliminară şi protecţia drepturilor omului. Studii recente de caz: cereri de interpretare a unor dispoziţii ale Convenţiei europene a drepturilor omului şi, respectiv, ale Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene»
Interpretarea şi aplicarea dreptului comunitar deschide calea, până acum evitată, a unui conflict al jurisdicţiilor. Importanţa fenomenului politic al protecţiei drepturilor fundamentale în Europa a determinat crearea unui organism jurisdicţional consacrat: Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene, în avizul 2/94, s-a pronunţat în sensul necesităţii de amendare a tratatelor pentru a face posibilă aderarea Comunităţii/Uniunii la Convenţia europeană a drepturilor omului, modificare realizată în urma elaborării Tratatului de la Lisabona. Aderarea la CEDO ar urma să aibă loc în viitor, după intrarea în vigoare a tratatului.
În plus, odată cu prognozata intrare în vigoare a Tratatului de la Lisabona ar urma să dobândească valoare juridică obligatorie şi Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, instrument juridic al Uniunii.
Dacă în practica instanţei comunitare s-a făcut referire constantă la dispoziţii ale Convenţiei europene a drepturilor omului şi la jurisprudenţa CEDO, în ultimii ani, Curtea de Justiţie şi avocaţii săi generali au recurs în mai multe rânduri şi la Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.
În acest context, în practica recentă a instanţelor româneşti a fost abordată posibilitatea sesizării Curţii de Justiţie în temeiul articolului 234 CE cu întrebări preliminare având ca obiect interpretarea unor dispoziţii ale Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene ori, mai mult chiar, ale Convenţiei europene a drepturilor omului. Această posibilitate, izvorâtă mai curând din necunoaştere, a fost ridicată de părţi ale litigiilor, însă instanţele româneşti au respins, în mod întemeiat, astfel de posibilităţi.
Dezbaterea îşi propune realizarea unui schimb de puncte de vedere atât din perspectiva teoreticienilor, cât şi practicienilor (judecători şi avocaţi) tocmai din această perspectivă, în vederea elucidării unor posibile cauze ale acestei tendinţe evident eronate.
Lucrările vor fi onorate de prezenţa unor cunoscuţi practiceni. Până în prezent, a confirmat participarea dl. Gheorghe Buta, judecător – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Colocviul ar urma să se centreze asupra următoarelor aspecte, lista nefiind exhaustivă:
– valoarea juridică a Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene;
– mesajul politic şi juridic al Cartei şi al CEDO;
– viitorul Cartei, potrivit Tratatului de la Lisabona, din perspectiva judecătorului naţional;
– valoarea interpretativă a CEDO pentru dreptul comunitar.
Confirmarea participării se face prin e-mail (mihai.sandru@gmail.com) până la 17 iunie 2009. Solicitanţii sunt rugaţi să menţioneze: numele şi prenumele, afilierea instituţională şi funcţia precum şi domeniul de interes în materia dreptului european.
Este încurajată participarea la lucrările colocviului cu prezentări vizând subiectele enumerate anterior, dar şi referitoare la orice alte chestiuni conexe ce ar putea fi de interes. În acest sens, doritorii pot adresa o solicitare de înscriere pe lista vorbitorilor, trimiţând şi un scurt rezumat al principalelor puncte ce ar urma să fie atinse, la adresa de e-mail icj.csde@gmail.com.
Lucrările şi prezentările susţinute cu ocazia colocviului urmează a fi publicate, de către Centru, într-un volum care va apărea la Editura Universitară – editură recunoscută de CNCSIS.
Informaţii suplimentare şi materiale referitoare la colocviu vor fi disponibile la adresahttp://www.eubusinesslaw.wordpress.com
Cu stimă,
Conf. univ. dr. Mihai Şandru
Organizatori: Centrul de Studii de Drept European si Departamentul de Afaceri Europene.
Partener media principal: juridice.ro
Parteneri: SSJ (Societatea de Studii Juridice), infolegal.ro,Revista Română de Drept Comunitar, UNJR, Tribuna Economică, Euroconsultanţă, http://eubusinesslaw.wordpress.com/; Editura Universitară, Editura C.H.Beck, Editura Universul Juridic, Editura Wolters Kluwer, Ed. Hamangiu.
Documente referitoare la această masă rotundă vor fi disponibile la adresa web http://eubusinesslaw.wordpress.com/
Nu se percepte taxă de participare. Locurile sunt limitate, înscrierea participanţilor realizându-se în ordinea cronologică a confirmarilor. Sunt aşteptate propuneri de sponsorizare a evenimentului.
Documente care vor fi discutate in cadrul dezbaterii: