Centrul de Studii de Drept European (CSDE) al Institutului de Cercetări Juridice din cadrul Academiei Române organizează la data de 29 septembrie 2009, ora 14, la sediul său din Calea 13 Septembrie, nr. 13
Conferinţa
«Libera circulaţie a lucrătorilor şi serviciilor. Repere privind cadrul juridic comunitar al recunoaşterii reciproce a diplomelor»
Pentru exercitarea de către resortisanţii comunitari – persoane fizice, a libertăţilor fundamentale, o importanţă fundamentală o deţine sistemul recunoaşterii reciproce a calificărilor profesionale. În funcţie de tipul de activitate pe care o persoană fizică o poate desfăşura într-un stat membru, altul decât cel în care a obţinut calificarea („stat gazdă”), se distinge între, pe de o parte, libera circulaţie a lucrătorilor (pentru o activitate salariată), iar pe de altă parte, libera circulaţie a serviciilor şi libertatea de stabilire (pentru o activitate independentă, nesalariată, inclusiv o profesie liberă). De aceea, recunoaşterea calificărilor profesionale de către statul gazdă permite respectivei persoane dobândirea accesului la aceeaşi profesie precum cea în care s-a calificat în statul de origine, în aceleaşi condiţii precum cetăţenii statului gazdă.
Dezbaterea îşi propune realizarea unui schimb de puncte de vedere atât din perspectiva teoreticienilor, cât şi practicienilor (judecători şi avocaţi), pornind de la aspecte cheie evidenţiate în jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene şi în dreptul derivat comunitar.
Lucrările vor fi onorate de prezenţa unor cunoscuţi practiceni şi vor fi moderate de către Nicolae Turcu, Presedintele Sectiei de Drept Privat – Consiliul Legislativ din Romania si Mihai Şandru.
Confirmarea participării se face prin e-mail (mihai.sandru@csde.ro) până la data de 28 septembrie 2009. Solicitanţii sunt rugaţi să menţioneze: numele şi prenumele, afilierea instituţională şi funcţia precum şi domeniul de interes în materia dreptului european.
Lucrările şi prezentările susţinute cu ocazia colocviului urmează a fi publicate într-un volum care va apărea la o editură recunoscută de CNCSIS.
Informaţii suplimentare şi materiale referitoare la colocviu vor fi disponibile la adresa eubusinesslaw.wordpress.com.
Este încurajată particularea la lucrările colocviului cu prezentări vizând subiectele enumerate, anterior dar şi referitoare la orice alte chestiuni conexe ce ar putea fi de interes. În acest sens, doritorii pot adresa o solicitare de înscriere pe lista vorbitorilor, trimiţând şi un scurt rezumat al principalelor puncte ce ar urma să fie atinse, la adresa de e-mailmihai.sandru@csde.ro.
CSDE vă mulţumeşte pentru retransmiterea acestei invitaţii către toate persoanele interesate.
Program (update):
Moderatori: Prof. Nicolae Turcu, Preşedintele Secţiei de Drept Privat, Consiliul Legislativ din România; Dr. Mihai Sandru, CSDE
Prof. univ. dr. Cornel Munteanu, Director, Adrian Iordache, Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor
Prof. univ. dr. Nicoleta Diaconu, Cadrul juridic privind realizarea liberei circulaţii a serviciilor şi lucrătorilor în Uniunea Europeană
Drd. Alina-Ştefania Gorghiu, Recunoaşterea diplomelor şi a calificărilor profesionale
Drd. Bogdan Olteanu, Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificărilor profesionale
Conf. univ. dr. Anca Ileana Duşcă, Lect. univ. dr. Robert Bischin, Linii directoare ale dreptului comunitar şi ale jurisprudenţei în materia recunoaşterii calificărilor profesionale
Judecător Mihăiţă Florin, Reglementarea şi jurisprudenţa comunitară în materia liberei circulaţii a serviciilor prestate de avocaţi
Avocat Cleopatra Marin, Mobilitatea în UE a resortisanţilor din statele terţe
Judecător Dragoş Călin, Repere jurisprudenţiale ale dreptului francez în domeniul recunoaşterii diplomelor
Conf. univ. dr. Mihai Şandru, Evoluţia politicii comunitare de formare profesională. Semnificaţia momentului Gravier (cauza 293/83)
Partener media principal: http://www.juridice.ro
Parteneri:
Editura Wolters Kluwer, Editura Hamangiu, Editura Universitară, Editura C.H.Beck, Editura Universul Juridic.
SSJ – Societatea de Studii Juridice, Revista Română de Drept Comunitar, infolegal.ro, Tribuna Economică, Euroconsultanţă, http://eubusinesslaw.wordpress.com/.
Comitetul stiintific si de organizare: Nicolae Turcu, Dr. Mihai Sandru, Andrei Savescu, Mihai Banu