Cu ocazia festivității de decernare a Premiului de Excelență acordat de către Institutul European din România (IER) Centrului de Studii de Drept European (CSDE) pentru cercetare și formare în afaceri europene (13 decembrie 2012, Hotel Intercontinetal, Bucureşti), prof. univ. dr. Mihai Șandru, directorul CSDE, a susținut următoarea alocuțiune:
“Este o bucurie să observăm că Centrul de Studii de Drept European al Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române este singurul centru premiat care are activităţi strict juridice. În prezent, dreptul Uniunii Europene se află în faţa unor multiple provocări: dreptul UE se află în plin proces de juridicizare; sunt, de asemenea, dezbateri serioase referitoare la fundamentele juridice ale Uniunii Europene, temeiul actelor normative, aderarea UE la CEDO. În acest context, CSDE se impune în cercetarea relevantă pentru România prin domeniile în care acţionează, respectiv: interpretarea şi aplicarea dreptului Uniunii Europene de către instanţele judecătoreşti din România, programul „Consultări europene” – program destinat întăririi capacităţii proactive a specialiştilor din România în faţa problemelor curente ale Uniunii Europene; proiectul „JurisClasor CEDO (Clasorul de jurisprudenţă CEDO)”.
CSDE a încercat ca prin activităţile sale să acopere o largă paletă de interese pentru profesioniştii din România – au fost organizate dezbateri, poate unele, ca modalitate şi structură, în premieră în România – privind aplicarea şi interpretarea dreptului UE în România.
CSDE este un releu puternic în România în privinţa transmiterii cunoştinţelor valoroase ale specialiştilor din domeniul dreptului european prin traducerea lucrărilor acestora – atât în articolele publicate în Revista română de drept european (editată de Wolters Kluwer) cât şi prin editarea unor volume.
Toate acestea nu ar fi fost posibile fără ajutorul cercetătorilor asociaţi precum şi a parteneriatelor stabilite cu asociaţii profesionale şi ştiinţifice – Asociaţia Forumul Judecătorilor din România.
Suntem implicaţi în diseminarea informaţiilor relevante în domeniul dreptului european prin blogul propriu, prin site-ul care se constituie o bază de date referitoare la aplicarea şi interpretarea dreptului UE cât şi prin site-uri partenere – juridice.ro sau avocatnet.ro.
Spre a mai face un pas in domeniul cercetării, cu ocazia acestui eveniment, lansăm propunerea realizarii unei reţele a centrelor de cercetare din România, din domeniul dreptului şi afacerilor europene care să conducă la o şi mai bună cunoaştere a activităţii acestora şi o mai bună coordonare şi conlucrare.
În final, adresez mulţumiri domnului ministru Leonard Orban şi doamnei prof. univ. dr. Gabriela Dragăn pentru acordarea premiului, participanţilor la evenimentele desfăşurate pentru că ne-au stimulat în pregătirea şi organizarea acestora, cercetătorilor asociaţi şi voluntarilor care au depus efort alături de noi pentru funcţionarea CSDE, şi nu în ultimul rând, domnului acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române care a încurajat crearea Centrului de Studii de Drept European.”